Holistische fysiotherapie

De holistische fysiotherapie gaat er vanuit dat lichaam en ziel één geheel zijn. Alles wat je denkt of voelt heeft een weerslag in je lichaam. Iedereen weet dat je bij stress maagpijn kunt krijgen bijvoorbeeld. En zo zijn er veel pijnen en spanningen in je lichaam die vaak niet een lichamelijke oorzaak hebben. De holistische fysiotherapeut behandelt dan niet alleen de pijn, maar gaat ook met je in gesprek om zo op zoek te gaan naar de echte oorzaak van de pijn.

Holistische kijk binnen de fysiotherapie

holistische fysiotherapie

De holistische fysiotherapeut betrekt dus alles bij het onderzoek en de behandeling. Je lichaamsbouw en lichaamshouding spelen een rol net als je leef- omstandigheden en gewoonten, je voeding, tijdsbesteding en je voorkeur voor bewegen. De behandeling is binnen de holistische fysiotherapie dus ook altijd preventief. Gericht op het behandelen van actuele problemen en het voorkomen van toekomstige problemen.

De gedachten die je over jezelf hebt, kunnen bijvoorbeeld de oorzaak zijn van bepaalde problemen. Dan is het nuttig om bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen te doen, maar kan een gesprek over die gedachten ook van belang zijn.

Elementen van de functionele geneeskunde

De holistische fysiotherapie, zoals ik die geef in mijn praktijk, komt ook dicht in de buurt van de functionele geneeskunde. Deze richt zich namelijk ook op de onderliggende oorzaken van ziekte, met als uitgangspunt dat de patiënt en ( in dit geval) de fysiotherapeut elkaars partners zijn bij het bepalen van de meest geschikte therapie. Dus niet de symptomen en de pijn staan centraal, maar de patiënt als persoon.

Naast de holistische fysiotherapie bied ik binnen mijn praktijk ook reflexintegratie aan. Daarover kun je op deze pagina verder lezen.

Wil je graag een afspraak maken, dan kan dat hier.

 

Bewaren